Eerste AI

Kunstmatige intelligentie (AI) is een opwindend en snel evoluerend gebied dat de manier waarop we naar technologie en intelligentie in het algemeen kijken, heeft getransformeerd. Het ontstaan van AI begint in de vorige eeuw en heeft een erg lange geschiedenis achter de rug. In dit stukje tekst zullen we een reis maken door de geschiedenis van AI. Hierin bekijken we vooral de bijzonderheden die AI heeft meegemaakt.

In de jaren 1920 werd de eerste basis gelegd voor kunstmatige intelligentie. Het woord 'Robot' verscheen voor het eerst in een verhaal van Karel Čapek, wat de verbeelding van robots prikkelde. Hierdoor werd de weg gelijkgemaakt voor verdere ontwikkelingen op het gebied van AI.

Het jaar 1950 markeerde een cruciaal keerpunt in de geschiedenis van AI. De beroemde Britse wiskundige die erg was geïnteresseerd in informatica en vooral de kunstmatige intelligentie, Alan Turing, stelde zijn belangrijke artikel Computing Machinery and Intelligence tentoon. In dit artikel introduceerde hij het concept van het imitatiespel, dat later bekend zou staan als de Turing-test. Dit concept werkte op een manier om te onderzoeken of een machine in staat was om menselijke intelligentie te vertonen. De Turing-test omvatte een communicatieproces waarbij een machine en een mens met een derde persoon communiceerden door middel van de nationale taal. Als die derde persoon niet in staat was om onderscheid te maken tussen de machine en de mens, werd de machine als geslaagd beschouwd. Deze test zou de basis leggen voor de verdere ontwikkeling van AI. Ook bleef AI van invloed op onderzoekers en wetenschappers in het daaropvolgende decennia.

In 1956 kreeg AI officieel zijn naam tijdens de Dartmouth-conferentie, georganiseerd door John McCarthy. Deze conferentie markeerde het begin van een groeiend aantal onderzoekscentra in de Verenigde Staten die zich bezighielden met de ontwikkeling van AI-technologieën. De term "Artificial Intelligence" werd voor het eerst gebruikt om dit nieuwe veld te beschrijven.

In de jaren 60 creëerde Joseph Weizenbaum Eliza, een van de eerste chatbots. Eliza was in staat om sommige gebruikers voor de gek te houden en hen te doen geloven dat ze met een menselijke gesprekspartner communiceerden. Hoewel ze geen Turing-test doorstond, was Eliza een belangrijke stap in de richting van de relatie tussen mens en machine.

De periode van het midden van de jaren 70 tot het einde van de jaren 80 staat bekend als de winter van de AI. Tijdens deze periode was er weinig vooruitgang en investering in AI, omdat computers technologisch nog niet in staat waren om grote hoeveelheden gegevens te verwerken. Dit zorgde ervoor dat de ontwikkeling van AI tijdelijk stilstond.

Ondanks de moeilijkheden van AI tijdens de AI-winter bleef kunstmatige intelligentie aanwezig in de cultuur, vooral in films en muziek. Het belang voor intelligente machines en robots bleef groeien, wat uiteindelijk bijdroeg aan de nieuwe interesse in AI.

In 1997 bracht IBM's Deep Blue de geschiedenis van AI naar een nieuw hoogtepunt door de wereldkampioen schaken, Garry Kasparov, te verslaan. Deze prestatie zorgde ervoor dat machines in staat waren om moeilijke taken uit te voeren. Ook was hier duidelijk dat machines slimmer kunnen zijn dan de mens.

Aan het begin van de 21e eeuw brachten nieuwe interesse in op AI, omdat computerhardware en softwarecapaciteiten snel toenamen. Deze groei resulteerde in nieuwe technologieën waaronder spraakherkenningsoftware zoals die van Google in 2008. Ook onderzoek naar zelfrijdende auto’s was een nieuwe theorie die ze bedachten in die tijd.

In 2011 boekte IBM een overwinning met hun supercomputer Watson, die $1 miljoen won door de kampioen van de populaire quizshow Jeopardy te verslaan. Watson gebruikte geavanceerde tekstzoekopdrachten, wat aantoonde dat computers in staat waren om slimmer te zijn dan de mens. Dat jaar werd ook Siri werd dit jaar geïntroduceerd door Apple. De introductie van Siri bracht AI rechtstreeks naar de smartphones van miljoenen gebruikers. In 2016 maakten we kennis met Sophia, 's werelds eerste humanoïde robot waarmee je gesprekken kon voeren. Deze ontwikkeling bracht AI dichter bij de realiteit van menselijke werking met machines.

In 2018 introduceerde Google Duplex een zelflerende AI-assistent die in staat was om zelf afspraken te plannen na telefoongesprekken met echte mensen in het echte leven, zonder dat deze personen doorhadden dat ze met een AI-assistent communiceerden.

Tijdens deze reis door de geschiedenis van AI heeft kunstmatige intelligentie zich ontwikkeld van een idee als concept in de jaren '20 tot een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven in de 21e eeuw. Deze vooruitgang van AI heeft ons begrip van intelligentie, communicatie en menselijke werking veranderd. De reis van kunstmatige intelligentie is een verhaal van doorzettingsvermogen, creativiteit en een potentieel wat super ver gaat. In de toekomst voorspeld AI nog veel meer.